Keď sa žalúdok búri

Keď sa žalúdok búri

Najčastejšou príčinou črevných problémov je syndróm dráždivého čreva, ktorý sa prejavuje striedaním hnačky a zápchy, plynatosťou a nafúknutým bruchom. Liečba…

Najčastejšou príčinou črevných problémov je syndróm dráždivého čreva, ktorý sa prejavuje striedaním hnačky a zápchy, plynatosťou a nafúknutým bruchom. Liečba sa zameriava na zmiernenie jednotlivých príznakov. Všeobecne však pomáha úprava stravovania a predovšetkým obmedzenie stresu. Pri strese sa totiž črevá sťahujú, dostatočne sa neprekrvujú, čím vytvárajú menej enzýmov podporujúcich trávenie.

Častým problémom je aj pálenie záhy. Ide o nedovieranie zvierača medzi pažerákom a žalúdkom, čo môže mať rôzne príčiny.  Najčastejšie tráviace ťažkosti spôsobujú potraviny napadnuté infekciou. Najmä v letných mesiacoch si preto treba dávať pozor na všetko, čo sa rýchlo pokazí, ako sú mliečne výrobky, omáčky, zákusky, mäso, mäkké salámy alebo morské plody. Bohužiaľ, aj keď sú  potraviny neskazené, môžu vyvolávať problémy. Nemusia nám sadnúť svojou teplotou, množstvom alebo ťažkým mastným zložením. Počas dovolenky v exotickej krajine môžu spôsobovať tráviace problémy aj rôzne parazitické infekcie. Žiadne príznaky netreba prehliadať, najmä ak sa vyskytujú dlhodobejšie.

Facebook