Kinetóza, cestovná nevoľnosť alebo "morská choroba"

Kinetóza, cestovná nevoľnosť alebo "morská choroba"

Nepríjemnou súčasťou prázdninových výletov býva cestovná nevoľnosť. Pri dodržaní určitých pravidiel a včasného užitia liekov sa jej však dá vyhnúť. Ako teda…

Nepríjemnou súčasťou prázdninových výletov býva cestovná nevoľnosť. Pri dodržaní určitých pravidiel a včasného užitia liekov sa jej však dá vyhnúť. Ako teda predchádzať kinetóze? Pred cestou sa dobre vyspite, necestujte na lačno, ale neprejedajte sa a zrieknite sa veľmi sýtych a ťažko stráviteľných jedál. Nepite alkohol a šumivé nápoje. Odporúča sa popíjať riedené ovocné šťavy. Nefajčite, ani nečítajte.

Nepozerajte sa z bočného okienka a ak je to možné, seďte vo vozidle vpredu a pozerajte sa pred seba. V lietadle sú najmenšie výkyvy takisto v prednej časti a na lodi vyhľadávajte priestory stredná časti dolnej paluby, ktorá je najmenej pohyblivá. Ak si môžete vybrať, cestujte radšej v noci, keď zrak viac-menej odpočíva. Pri prvých náznakoch nevoľnosti si v aute či autobuse otvorte okienko a sústredene, pomalými nádychmi a výdychmi, zhlboka dýchajte nosom a následne sa napite vody. Najúčinnejšie je však užitie lieku proti kinetóze pred cestou.

Facebook