Vši - opäť v kurze

Vši - opäť v kurze

Výskyt vší vo svete je trvalý, pomerne vysoký a má kolísavý charakter. Vši sa ukrývajú vo vlasoch, najmä v oblasti spánkovej, záhlaví a v oblastí uší. Hnidy…

Výskyt vší vo svete je trvalý, pomerne vysoký a má kolísavý charakter. Vši sa ukrývajú vo vlasoch, najmä v oblasti spánkovej, záhlaví a v oblastí uší. Hnidy zostávajú na vlasoch aj po vyliahnutí vší, sú ale len kozmetickou chybou. Na diagnostiku zavšivavenia slúži dôkladná prehliadka vlasov (alebo vyčesávanie vlasov), pri ktorej hľadáme hnidy a vši. Zavšivavenie sa prejavuje svrbením hlavy, čo je zapríčinené nabodávaním pokožky hlavy a cicaním krvi.

Nie je dokázané, že by voš detská prenášala pôvodcov niektorých nákaz, spôsobuje však svojmu hostiteľovi nepríjemné svrbenie. Takto vzniknuté ranky sa môžu sekundárne infikovať. Voš detská sa šíri hlavne v kolektívoch ako rodina, škôlka, škola, internát a pod. Vši sa prenášajú tesným kontaktom hláv detí napr. pri hre, pri spaní viacerých detí v jednej posteli, tiež pri používaní spoločných hrebeňov, uterákov, kefiek, čiapok, šálov, osobnou alebo posteľnou bielizňou. Ak vši prejdú z hlavy na ošatenie, je možný prenos na iné ošatenie v šatniach.

Facebook