Zápal hrdla

Zápal hrdla

Zápal hrdla je vlastne zápal sliznice zadnej časti hltana. Prejavuje sa škriabaním v hrdle, bolesťou hrdla a bolesťou pri prehĺtaní. Je častým ochorením najmä…

Zápal hrdla je vlastne zápal sliznice zadnej časti hltana. Prejavuje sa škriabaním v hrdle, bolesťou hrdla a bolesťou pri prehĺtaní. Je častým ochorením najmä u detí. Pri zápale je zapálená sliznica hltana, nie sú zapálené mandle. Tento stav je potrebné odlíšiť od zápalu mandlí – tonzilitis a od hnisavého zápalu mandlí – angíny. Najčastejšou príčinou zápalu hrdla je vírusová infekcia. Vírusový zápal hrdla spôsobujú rhinovírusy, adenovírusy, coxackie vírusy, vírus infekčnej mononukleózy či iné.

Pri vírusovom zápale, ak neklesá teplota alebo po prechodnom zlepšení dochádza k zhoršeniu stavu, opäť vystúpi teplota, bolesti hrdla sa zvýraznia, je známe, že vírusový zápal hrdla sa komplikuje bakteriálnou infekciou. Dieťa sa nakazí najčastejšie v kolektíve alebo pri kontakte s chorou osobou. Prenos sa deje jednak kvapôčkovou cestou, to znamená napr. pri rozhovore sa dostáva vírus do vzduchu, vdýchnutím sa dostáva na sliznicu iných osôb. Prenos je možný aj kontaktnou cestou napríklad infikovanými hračkami, lyžicou, riadom a pod.

Facebook