Alergia na bodnutie hmyzom

Alergia na bodnutie hmyzom

Každý pacient s alergickou reakciou po uštipnutí hmyzom má byť riadne vyšetrený alergológom. Pokiaľ je to len možné, snažte sa určiť hmyz, ktorý vás bodol.

Na to, aby lekár mohol stanoviť, či ide o alergiu na hmyzí jed, potrebuje vedieť, kedy a kde k bodnutiu došlo, koľko času uplynulo medzi uštipnutím a prvými príznakmi a ktoré symptómy sa vyskytli. Protilátky proti jedu preukáže krvný test. Vyšetrenie má zmysel najskôr 6 týždňov po udalosti. Pokiaľ totiž uštipnutie hmyzu vyvolá silnú reakciu, je protilátka IgE „spotrebovaná“ a jej množstvo v krvi je spočiatku nepatrné. Ťažká miestna alebo celková reakcia je v prípade ďalšieho bodnutia hmyzom spojená s rizikom opakovanej a závažnejšej reakcie. Pravdepodobnosť je najmenej 50 %. Po takejto skúsenosti má mať každý pacient pri sebe (od skorej jari do neskorej jesene) „balíček prvej pomoci“ v zložení antihistaminikum a kortikoid v tabletách, inhalačný liek plus adrenalín v autoinjektore.

Súvisiace produkty
Liek obsahuje liečivo dimetindén maleát. Patrí do skupiny liekov nazývaných antihistaminiká, ktoré sa používajú na…
Liek obsahuje liečivo patriace do skupiny antihistaminík. Používa sa na úľavu od svrbenia prejavujúceho sa kožnými…
18,29 €
15,59 €
Pomocný liek pri terapii akútnych svrbivých nemokvajúcich dermatitíd (ekzémov), urtikárií, poštípaní hmyzom a iných…
3,82 €
3,29 €
Dermálny gél je určený proti alergickým reakciám. Používa sa na liečbu alergických a svrbivých prejavov pokožky pri jej…
8,59 €
7,39 €

Facebook