Nadúvanie a plynatosť

Ak vás nadúva, zvyčajne to nepovažujete za tému vhodnú na spoločenskú diskusiu. Ľudia si problémy s prejavmi trávenia často nechávajú pre seba.
A to je chyba, lebo nadmerné nadúvanie, striedanie zápchy a hnačky, časté grganie či nedostatočné vyprázdňovanie a bolesti brucha môžu byť príznakom ochorení hrubého čreva, tenkého čreva, pankreasu, žlčníka, žalúdka či pažeráka. Preto, ak tieto javy neprechádzajú ani po zmene stravy, aj odchod plynov rozhodne bude zaujímať vášho lekára. Netreba sa však hneď obávať choroby tráviaceho traktu. Meteorizmus alebo plynatosť čriev môže mať mnoho príčin. Tou najčastejšou je nesprávna kombinácia jedál či konzumácia potravín, ktoré spôsobujú nafukovanie. Medzi ne tradične patria strukoviny, kapusta, niektoré syry, vajcia a u niektorých ľudí aj mliečne výrobky. Nafukovanie napr. po konzumácii fazule, spôsobujú oligosacharidy, s ktorými si ľudské telo nedokáže poradiť a dostatočne ich nespracuje. Pri rozklade týchto cukrov v črevách sa nadmerne produkujú plyny, ktoré si hľadajú únikovú cestu von.