Zdravé a chutné Vianoce

Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá, až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične spájajú s množstvom jedla.
Pritom sú kyslá kapusta, ryba, ovocie, makové opekance, strukoviny a med synonymami zdravých potravín. Niekde na ceste dodržiavania tradícii sme sa však stratili a prejedáme sa. Okrem toho, že z toľkých tukov a cukrov nám určite hrozí niekoľko kíl navyše po Novom roku, riskujeme aj žalúdočné ťažkosti. Máme pre Vás 5 zdravších sviatočných alternatív:
1. Klobásy vymeňte za šunku s 1 až 3 g tuku na 100 g šunky.
2. Namiesto pečiva z bielej múky jedzte pečivo z celozrnej múky.
3. Jedlá zahusťujte zemiakovým škrobom.
4. Nekupujte tučné mäso. Výnimkou sú iba morské ryby. Voľte mäso s minimálnym obsahom tuku.
5. Nevyprážajte, ale duste alebo pečte modernými spôsobmi. Namiesto živočíšnych tukov používajte pri pečení rastlinné tuky. S týmito radami budú Vaše Vianoce nielen zdravšie ale aj chutnejšie.