Rastlina budúcnosti

Rastlina budúcnosti

Tak sa nazýva rakytník, ktorý býva niekedy označovaný ako citrónovník severu, pretože jediná oranžová bobuľka obsahuje dennú dávku vitamínu C. Rastlinou…

Tak sa nazýva rakytník, ktorý býva niekedy označovaný ako citrónovník severu, pretože jediná oranžová bobuľka obsahuje dennú dávku vitamínu C. Rastlinou budúcnosti bol nazvaný aj preto, že je využiteľný celý bez zvyšku.
Pre náš organizmus sú zdravé nielen plody, semená, kvety, ale aj listy, vetvičky, kôra a koreň. Celá rastlina rakytníka je výnimočná obsahom širokej škály biologicky aktívnych látok. Plody rakytníka – bobule oranžovej farby a kyslej chuti – obsahujú provitamín A, vitamíny B1, B2, B6, C, E, K1 a F. Významnou zložkou sú tiež flavonoidy a prítomná je cenná látka hippophein. Navyše je prírodným zdrojom karotenoidov, a to bohatším ako jedny z najbohatších zdrojov – mrkva alebo tekvica. Ak sa v minulosti rakytník používal najmä ako okrasný ker, v súčasnosti môžete na trhu už nájsť celé množstvo rakytníkových štiav, džemov alebo olejov, užívaním ktorých viete efektívne a bez chemických prísad podporiť svoje zdravie.

Facebook